SMO DRUŽINSKO PODJETJE
Začetki družinskega podjetja Jele Kitt d.o.o. segajo v leto 1985, ko se je sadjarska kmetija družine Palčič začela ukvarjati s pridelavo ameriških borovnic na Ljubljanskem barju. Leta 1990 smo ustanovili družinsko podjetje Jele Kitt d.o.o., ki danes obdeluje največje nasade ameriških borovnic v Sloveniji, okoli 20.000 grmov v 30 sortah na 10 ha površine. Borovnice tržimo pod blagovno znamko »Borovnice iz Borovnice«, njihova pridelava pa poteka izključno na sonaraven način, po mednarodnem standardu GLOBAL G.A.P. (nadzor od njive do mize) in po mednarodnem sistemu za zagotavljanje varne hrane HACCP. V manjšem obsegu pridelujemo tudi robide.
Obširen sortni izbor ni naključen. Skrbno smo izbrali sorte, primerne za našo klimo, od zelo zgodnjih do zelo poznih. S tem ima naša ponudba plodov za svežo potrošnjo večji časovni razpon, in sicer od približno 20. junija do začetka oktobra, celih 110 dni. Večina nasadov je zavarovana s protitočno mrežo, ki služi tudi kot zaščita pred pticami. Vitalnost nasadov vzdržujemo s pravilno rezjo grmov, mulčenjem, prekopavanjem, obnovo odvodnih jarkov, itd.
Sestavni del našega kmetijskega gospodarstva je tudi čebelarstvo s 120 čebeljimi družinami, ki skrbijo za opraševanje sadovnjakov in za donos cvetličnega in gozdnega medu z bogate barjanske flore in strnjenih gozdov v neposredni bližini– vresje, jesen, krhlika, vrba, bor, hoja in smreka, breza, akacija, mnogovrstna talna vegetacija trav in rož.
TEHNOLOGIJA
Za vzdrževanje kakovosti pridelkov imamo hladilnico, ki je ključnega pomena, saj je potrebno sveže obrane pridelke takoj ohladiti na 1 °C, da ohranjamo njihovo kakovost.
Zaradi povečanja rodnosti nasadov in posledično večjega pridelka, smo leta 2015 kupili sortirno-pakirno linijo nemškega proizvajalca Krebeck in s tem postali tudi prvi imetniki sortirno-pakirne linije za jagodičevje v Sloveniji.
ŽGANJEKUHA
Vsako leto poleg prve kvalitete borovnic, ki so primerne za svežo prodajo v trgovske verige, ostanejo borovnice druge kvalitete (poškodovane, prezrele, premehke,…), ki jih v manjših količinah prodamo kot borovnice za predelavo. Večino borovnic druge kvalitete damo v živilske sode, kjer ob dodatku kvasovk poteka postopek fermentacije. Po končani fermentaciji, se iz drozge destilira borovničevo žganje.
Tega je že leta nazaj začela kuhati naša stara mama in sicer v klasičnem bakrenem kotlu za žganjekuho. Ker je pri ameriških borovnicah izkoristek pri žganjekuhi zelo slab, zaradi nizke vsebnosti sladkorjev, je bilo tega žganja komaj za domačo uporabo. Z leti so se povečali naši nasadi in s tem tudi količine borovnic, kar posledično pomeni tudi več borovnic za predelavo. Zaradi tega smo se spomladi leta 2020 odločili za nakup modernega kolonskega kotla za žganjekuho kotlarstva Godec
PROGRAM RAZVOJA PODEŽELJA 2014 – 2020 – OMD
Cilji: Ohraniti obdelanost kmetijskih zemljišč, ohraniti poseljenost podeželskih območij in zagotavljati javne koristi na območjih z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD).
Pričakovani rezultati: Plačila OMD bodo prispevala k ohranjanju in spodbujanju sonaravnih sistemov kmetovanja, ohranjanju kulturne krajine podeželskih območij ter trajnostni rabi kmetijskih zemljišč.

TE ZANIMA NAKUP
POŠLJI NAM POVPRAŠEVANJE
