RECEPT: OKUSNA BOROVNIČEVA PITA
Maslo 115g
Sol
Sladkor - beli 100g
Voda 130ml
Borovnice 300g
Jedilni škrob 3ŽLICE
Svež limonin sok
Jajce - kokošje 1KOS
Sladkor - v prahu
V posodi zgnetemo moko, maslo, sol, 1 žlico sladkorja in 80 ml mrzle vode. Testo zavijemo v folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Polovico borovnic stresemo v ponev, ter dodamo jedilni škrob, sladkor, vodo in limonin sok. Vse skupaj kuhamo nekaj minut. Nato ponev odstavimo in vmešamo še preostale borovnice. Maso ohladimo.
Testo razvaljamo in položimo na okrogel pekač za pite. Nekaj testa prihranimo Po testu razporedimo borovnice in iz prihranjenega testa oblikujemo mrežo.
Jajce stepemo in z njim premažemo testo.
Pečemo 45 minut na 180° C. Pito nekoliko ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu
BOROVNICE
Glavni cilj našega podjetja je pridelava ameriških borovnic za svežo potrošnjo, za kar smo trenutno največji pridelovalec v Sloveniji. In ker imamo zelo velik nabor različnih sort (od zgodnjih, do srednje-sezonskih, pa tudi zelo poznih), so pri nas borovnice na voljo vse od začetka poletja, pa do zgodnje jeseni (ko jih drugje mogoče ni več moč najti).
Izven sezone so na voljo tudi zamrznjene in sušene.
Ameriška borovnica je sadna rastlina iz skupine jagodičja. Taksonomsko borovnice razvrščamo v razred Ericanae, red Ericales (vresovci), družino Ericaceae (vresnice) in rod Vaccinium. V naših pridelovalnih nasadih imamo visoko grmovnato ameriško borovnico V. corymbosum, ki samoniklo raste v osrednjem severnem pacifiškem delu ZDA, v zmerno toplem podnebju, na vlažnih s humusom bogatih šotnih tleh.
Ameriška borovnica je večletni grm, ki zraste od 1,5 do 3 m visoko in več. Plodovi so nekajkrat debelejši kot pri navadni gozdni borovnici (Vaccinium myrtillus L.), vendar so manj aromatični. Jagode so temno modre barve s voskastim poprhom, sladko-kislega okusa, meso v notranjosti ploda je zelenkaste barve. Jagode ameriških in gozdnih borovnic so zelo cenjene in široko uporabne kot naravno zdravilno sredstvo, zaradi visoke vsebnosti antocianov. Postopoma zorijo do 5 tednov. Uspevajo na sončni legi, le v kislih tleh ( pH je 3,8- 5,0 ), bogati s humusom. Borovnica je kalcifobna rastlina, ki se od kalcifilnih rastlin razlikuje po manjši potrebi po kalciju. Ameriška borovnica ima zelo majhne potrebe po hranilih in je na preveliko količino hranil zelo občutljiva. Razen Fe, Cu in S, potrebuje manj hranil kot druge sadne vrste. Od drugih rastlin se razlikuje tudi po načinu sprejemanja dušika, saj ga sprejme v amonijevi obliki in ne v nitratni, kot večina rastlin. Korenine borovnic in drugih vresovk imajo še eno posebnost. Na njih se naselijo mikorizne glive, ki pomagajo oskrbovati rastlino s potrebnimi hranili.
Te zanima nakup?

TE ZANIMA NAKUP
POŠLJI NAM POVPRAŠEVANJE
