RECEPT: Pecivo z jagodičevjem
160 g sladkorja
90 g masla ali margarine
1 jajce
200 ml mleka
Zavitek pecilnega praška
2 zavitka vanilinega sladkorja
300 g jagodičevja (borovnice, robide, maline, ... – po želji)
Zmehčano maslo, sladkor, jajce in vanilin sladkor penasto stepemo. Primešamo mleko in nato dodamo moko s pecilnim praškom. Vse skupaj gladko premešamo.
Maso vlijemo v namaščen pekač, po vrhu pa potresemo očiščeno in osušeno jagodičevje. Vse skupaj pečemo 25-30 minut v predogreti pečici na 180 °C.
Ko je pecivo pečeno in ohlajeno, ga potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

BOROVNICE
Glavni cilj našega podjetja je pridelava ameriških borovnic za svežo potrošnjo, za kar smo trenutno največji pridelovalec v Sloveniji. In ker imamo zelo velik nabor različnih sort (od zgodnjih, do srednje-sezonskih, pa tudi zelo poznih), so pri nas borovnice na voljo vse od začetka poletja, pa do zgodnje jeseni (ko jih drugje mogoče ni več moč najti).
Izven sezone so na voljo tudi zamrznjene in sušene.
Ameriška borovnica je sadna rastlina iz skupine jagodičja. Taksonomsko borovnice razvrščamo v razred Ericanae, red Ericales (vresovci), družino Ericaceae (vresnice) in rod Vaccinium. V naših pridelovalnih nasadih imamo visoko grmovnato ameriško borovnico V. corymbosum, ki samoniklo raste v osrednjem severnem pacifiškem delu ZDA, v zmerno toplem podnebju, na vlažnih s humusom bogatih šotnih tleh.
Ameriška borovnica je večletni grm, ki zraste od 1,5 do 3 m visoko in več. Plodovi so nekajkrat debelejši kot pri navadni gozdni borovnici (Vaccinium myrtillus L.), vendar so manj aromatični. Jagode so temno modre barve s voskastim poprhom, sladko-kislega okusa, meso v notranjosti ploda je zelenkaste barve. Jagode ameriških in gozdnih borovnic so zelo cenjene in široko uporabne kot naravno zdravilno sredstvo, zaradi visoke vsebnosti antocianov. Postopoma zorijo do 5 tednov. Uspevajo na sončni legi, le v kislih tleh ( pH je 3,8- 5,0 ), bogati s humusom. Borovnica je kalcifobna rastlina, ki se od kalcifilnih rastlin razlikuje po manjši potrebi po kalciju. Ameriška borovnica ima zelo majhne potrebe po hranilih in je na preveliko količino hranil zelo občutljiva. Razen Fe, Cu in S, potrebuje manj hranil kot druge sadne vrste. Od drugih rastlin se razlikuje tudi po načinu sprejemanja dušika, saj ga sprejme v amonijevi obliki in ne v nitratni, kot večina rastlin. Korenine borovnic in drugih vresovk imajo še eno posebnost. Na njih se naselijo mikorizne glive, ki pomagajo oskrbovati rastlino s potrebnimi hranili.
Te zanima nakup?





























































TE ZANIMA NAKUP
POŠLJI NAM POVPRAŠEVANJE